TÜRK EDEBİYATI İEÜ FARKIYLA “İNGİLİZLEŞİYOR”
Hasan Ali Toptaş, Ataol Behramoğlu, Murathan Mungan, Murat Gülsoy, Behçet Çelik, Ahmet Büke, Saba Altınsay, Gül İrepoğlu, Sezer Ayvaz, Mine Söğüt, Müge İplikçi gibi Türk edebiyatına son dönemde yön veren yazar ve şairlerin eserlerini çeviren Dungan, “Türk edebiyatının çok yönlü yapısını başka bir dile aktarmak mutluluk veriyor. Hem bu zenginliğin farkını yaşıyor hem de kültürel ögelerin aktarılmasını sağlıyoruz” dedi.
Cunda’da başlatılan ve Eylül ayında yeniden yapılması amaçlanan atölye çalışmasına İzmir Ekonomi Üniversitesi adına katılmayı özlemle beklediğini ifade eden Nilgün Dungan, etkinlik boyunca yazarlarla çevirmenlerin bir araya gelerek, her iki kanatta diyalogla etkileşimin sağlandığını kaydetti. Dungan, Türkçe’nin sözcük ve anlam zenginliğinin çeviriler sırasında bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Son dönemde Müge İplikçi’nin “Civan” adlı romanını çevirdiğini belirten Dungan, şunlara değindi:
“Günlük işlerimi tamamlayıp çeviri başına geçtiğimde ‘en güzel zaman’ diyorum. Türk edebiyatında yer alan kitapların bölümlerini, şiirleri, romanları, edebi metinlerin çevirisini yapmak ayrı bir keyif veriyor. Üniversitemizde de edebiyat çevirileri üzerine dersler veriyorum. Türkçemiz çok zengin bir dil. Çevriye yönelik öğrencilerimle tartışmalar yapıyorum. Böylece derslerimiz de daha etkili geçiyor. Türkçede sözcük oyunları yapıyoruz. Bu zenginliği daha iyi aktarmanın yollarını arıyorum. Ailemin de yabancı kökenli olması yaptığım çevirilerde beni dil yönünden destekliyor.”
KUTU… KUTU… KUTU…
İEÜ Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğretim Görevlisi Nilgün Dungan’ın bugüne kadar Türkçe’den İngilizce’ye çevirdiği kitaplar/bölümler/şiirler:
- Hasan Ali Toptaş - “Balkon” (Balcony)
- Murat Gülsoy – İstanbul’da Bir Merhamet Haftası
- Behçet Çelik - Ayakkabı Kutusu
- Barış Bıçakçı - Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra
- Ahmet Büke - Şimdi Ölmüyorum, Sarı Rüya Defteri
- Mine Söğüt - Öldürmek İsteyen Muhteşem Hayat - Vakvak Ağacı
- Murathan Mungan şiirlerinden seçki
- Müge İplikçi – Kafdağı, Civan (çevirisi devam ediyor)
- Saba Altınsay, Gül İrepoğlu, Sezer Ayvaz’den öyküler
- Ataol Behramoğlu – Çanta şiiri