MARKALAŞMA CESARETİ GEREKTİRİR
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Yaşar markasının kurulduğu günden bu yana yenilikçi yatırımlar yaptığını belirterek, “Bir firmanın marka olabilmesi için yenilik, farklılaşma ve cesaret gibi atılımların bir arada olması gerekir. Yaşar Holding, kurulduğu günden bu yana bu eksenlerde hareket etmiş ve oluşturduğu markaların benimsenmesini sağlamıştır” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Küçüközmen’in seminer dersine katılan Yiğitbaşı, öğrencilerle deneyimlerini paylaştı, onların sorularını yanıtladı. Türkiye’nin ilk boya firması olan DYO’nun kuruluşunu anlatan Yiğitbaşı, holdingin kurucusu Selçuk Yaşar’ın Seferihisar’da çiftlik alınmasıyla gıda sektöründe hizmet vermeye başladıklarını anımsattı. Yiğitbaşı, “1969 yılında çiftliğin alınmasıyla başlanan gıda sektöründeki yolculuk çok anlamlıdır. Köylülerin ellerinde kalan sütlerin dereye döküldüğü bir dönemde kurulan markamız, cam şişelerin yanında ilk defa raf ömrü 4 aylık süt üretimine geçmiştir. Pınar markasıyla birlikte yaratıcı, farklı bir girişim yapılmıştır” diye konuştu.
“İhracat Körfez ülkelerine”
Holding bünyesinde bugün 7 şirket, 12 fabrika, 5 bini aşkın çalışanın bulunduğunu kaydeden Yiğitbaşı, 155 bin satış noktasında 60 milyon tüketiciye ulaştıklarını söyledi. Araştırma ve geliştirmeye önem verdiklerini, her ürünün hedef kitlesine, konumlandırmasına uygun çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yiğitbaşı, ihracatlarının büyük bölümünü Körfez ülkelerine gerçekleştirdiklerini belirtti. Avrupa ülkelerine yeni ihracat izinlerinin alındığını kaydeden Yiğitbaşı, “İhracatımızın büyük bir oranını, Irak, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere yapıyoruz. En büyük ihracatımız, Körfez ülkelerine yapıldığı için o dillerde reklam filmleri çekip yayınlıyoruz. Yakın coğrafya süt ihracatı için çok uygun. Uzak ülkelere üretim tesisi kurmak gerekiyor. Labne, beyaz peynir, çok tercih ediliyor. Beyaz kaymak, Kuzey Irak'ta çok beğenildi. Kürtçe reklam filmi çektik. Şimdi de Azerice bir reklam filmi hazırlığındayız” dedi.
“Tütünbank yatırımı olmazdı”
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Yiğitbaşı, “holding bünyesinde hangi yatırımı yapmazdınız?” sorusuna, “Tütünbank yatırımını yapmazdım. Tütünbank alınmış ve adı Yaşarbank yapılmış. Ben adını değiştirmezdim. Yaşar isminin gıda, kimya gibi alanlarda çok prestijli bir ismi var. Riskli bir karardı” şeklinde konuştu.
Şirketlerin staj olanaklarının sorulmasına da Yiğitbaşı, her yıl 600’ü aşkın stajer alımı yaptıklarını, gençlerle ürün bazında vaka çalışması yapmayı da önemsediklerini söyledi.