ERASMUS Süreci Hakkında
-
📋 Başvuru Süreci:
Erasmus’a ne zaman başvurdun ve başvuru sürecinde seni en çok zorlayan şey neydi?
-Başvuru tarihlerini takip ediyordum hep ve sanırım başvuruların ortasında başvurumu yapmıştım. Beni en çok zorlayan şey ülke/üniversite sıralaması yapmaktı.Gerekli belgeleri nasıl topladın? Bir check-listin var mıydı?
- Şahsen bir check listim yok ama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sadece dosyalandırma işlerimi çok düzenli yaptığım için karışıklık olmadan her şeyi toparlamıştım.
Dil sınavı zor muydu? Ne kadar puan aldın?
- PIE sınavına hazırlığın sonunda girmiştim. Bence ne çok zor ne de çok kolay orta seviyede bir sınav. 86 puan almıştım.
🌍 Gideceğin Yeri Seçme:
Hangi ülkeyi/şehri seçtin ve neden orayı tercih ettin?
- Benim bu konuda büyük şanssızlık ile birlikte mükemmel bir şans yakaladığım söylenebilir. 1.sıraya Slovenya yazmıştım ve en başta kabul edilmiştim sonrasında karşı okul 2.dönem öğrenci kabul edemeyeceklerini bir bahanenin arkasına sığınarak beni reddettiler. Bizim okul o yüzden bana Portekiz, Yunanistan ve İspanya’nın listede olduğu 2.bir tercih hakkı sundu. Bu listeden Portekiz’i seçtim bir daha ne zaman gider orada yaşarım/gezerim diyerekten.
Üniversite seçerken nelere dikkat ettin?
- Ders programlarını ve derslerinin içeriklerini detaylı bir şekilde incelemiştim. Bulunduğu şehir hakkında da araştırma yaparak karar vermiştim.
Gitmeden önce üniversite hakkında yeterince bilgi alabildin mi?
- Belki yanlış bir düşünce olacak bilmiyorum ama ne kadar bilgiye ulaşsanız bile asıl oraya gidince her şeyi görüyorsunuz ancak internet sitelerinde, sosyal medyalarda ve orada okuyan/okumuş olan diğer öğrenciler sayesinde elbette bir sürü işe yarar bilgiye sahip oluyorsunuz.
🏠 Konaklama ve Yaşam:
Nerede kaldın? Yurtta mı, evde mi?
- Bir türlü evimi ayarlamadan erasmusa gitmiştim… İlk hafta Ibis Hotel’de kaldım ve sonrasında şehrin merkezi sayılabilecek bir konumda özel bir yurt bulmuştum. Tek kişilik studio dairesinde kalıyordum.
Kira ve yaşam masrafları nasıldı?
- Kiram 700€ idi. Her yere yürüyerek gidilebilir bir şehir olan Coimbra’da kalıyordum. Ama toplu taşıma (sadece otobüs ve dolmuş vardı şehir içinde) kullanacağım zamanlar için öğrenci kartı çıkartmıştım. Her ay 15€ ödeyerek sınırsız kullanabiliyordum (kartın yok ise de her binim 1€ idi) Market alışverişim ise aylık 150€ tutuyordu.
En çok zorlandığın şey neydi günlük yaşamda?
- Okul hayatımdı çünkü hiçbir zaman okula, öğrencilere ve derslere ısınamadım. Beni her zaman iten bir yer oldu gittiğim okul.
👩🏫 Eğitim:
Dersler nasıl işleniyordu? Zorluk seviyesi nasıldı?
- Fakülte bazında konuşacağım bu konuda, bence bizim okulun güzel sanatlar ve tasarım fakültesi gerçekten çok üst seviyede bir eğitim vermekte. Erasmusa gidince şok oldum ve büyük bir boşluğa düştüm akademik anlamda. Yapılan ve sunulan projelere şok oluyordum, İEÜ GSTF’de okuyan bir öğrenci olarak zorlanmadığımı söyleyebilirim. Derslerin hepsi de Portekizce bir şekilde işleniyordu bu her şeyi daha da sıkıcı yapıyordu benim için.
Kredilerle ilgili yaşadığın bir problem oldu mu?
- Bu konuda gerçekten bir sorun yaşamadığım için çok şanslıyım. Zaten gitmeden önce o kadar ince eleyip dokuyarak seçmiştim ki derslerimi sıkıntısız bir şekilde halloldu.
Türkiye’ye döndüğünde derslerin saydırılmasında sıkıntı yaşadın mı?
- Bu konuda bir sorun yaşamamıştım. Gitmeden önce zaten her şeyi düzgünce seçmiştim sıkıntı yoktu.
🌟 Kişisel Deneyim:
Erasmus sana ne kattı? Beklediğine değdi mi?
- 22 senedir aile evinde yaşayan bir kişi olarak kendi ayaklarım üzerinde durabildiğimi görmüş oldum. Portekiz’de geçirmiş olduğum 5 ay beni özgüvenli biri yaptı, kendime olan inancım arttı. Geleceğim için daha farklı hayaller ve ideallere sahip olmamı sağladı.
Yeni arkadaşlar edinmek kolay mıydı?
- Bu kişiden kişiye göre değişir tabiki de ama bence herkes kendi kafasına uyan birilerini elbet buluyor. Benim çok fazla arkadaşım yoktu ama 4 kişilik THE ONE olan bir arkadaş grubum oldu. İyi ki de onlarla tanıştım.
Gitmeden önce bilseydim dediğin bir şey var mı?
- Parayı nasıl harcamam gerektiğini keşke daha iyi bilseydim...
🎒 Pratik Bilgiler:
Yanına mutlaka alınması gereken 3 şey nedir?
- En önemlisi bence ilaçlar, sonrasında birkaç manevi nesne ile kalacağın odayı dekore etmek bence çok büyük bir aidiyetlik hissi yaşatıyor ve okunan bölüme göre spesifik ihtiyaçlar gerektiriyorsa onlara yoğunlaşarak eşya seçilmesi mantıklı olur.
Gitmeden önce banka hesabı, sigorta gibi işlemleri nasıl hallettin?
- Kullandığın bankadan ya da o ülkenin bankası var ise Türkiye’de oradan bir Euro hesabı açtırmak gerekiyor. Ben İş Bankasından Euro hesabı açtırmıştım ve hibem oraya yatmıştı. Sigortayı da çevrenizde tanıdık veya bilen biri var ise ilk onlara sorarak ilerleyebilirsiniz. Hatırladığım kadarıyla sağlık sigortamı Erasmus süremden daha uzun olacak şekilde yaptırmıştım. Belki vizem uzun süreli çıkar da gezmeye devam ederim diye.
Erasmus hibesi yeterli oldu mu? Ekstra gelir kaynakları buldun mu?
- Hibe belirli bir yere kadar yetiyor bence, o yüzden çok uzun zamandır yaptığım bir birikim vardı ve onunla beraber daha rahat bir şekilde geçindim.
-
K kadir , bu başlığı sabitledi