TÜM HABERLER
Pazartesi sendromunu sanal alışverişle atlatıyoruz
Günlük yaşam, çalışma düzeni, eğitim sistemi, sosyal etkileşim gibi birçok alanda yeni normalleşme sürecini meydana getiren koronavirüsün, Türkiye’de en çok etkilediği sektörler arasında e-ticaret yer aldı. Pandeminin ilk günlerinden bu yana yaşanan değişim ve dönüşümün merkezinde olan e-ticaret, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 52 büyüdü. 2019 yılında Türkiye’de e-ticaret hacmi toplam 136 milyar TL olurken, 2020’nin ilk 6 ayında bu rakam 92 milyar TL’ye ulaştı. 2020’nin sonunda ise, e-ticaret hacminin 213 milyar TL olması öngörülüyor.
Mermerden 'kent mobilyası' tasarımına ödül
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Sezin Gediz Ün, “kent mobilyası” olarak adlandırılan ve şehir merkezindeki ortak alanlarda vatandaşların rahatlıkla zaman geçirmesine imkan sağlayan tasarımıyla ödüle layık görüldü. Tasarımında, pandemi koşullarını da dikkate alarak kolay temizlenmesi nedeniyle mermeri tercih eden Ün, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) bu yıl 9’uncu kez düzenlediği “Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması”nda ikinci oldu. 10 bin lira para ödülünün sahibi olan Ün, yurt dışında eğitim bursu da elde etti.
Fotoğrafçılık cebe girdi
Gelişen teknolojiyle birlikte günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen, gençlerin yüzde 75’inin uykusunda bile yanından ayırmadığı akıllı telefonlar, fotoğraf tutkusunu cebe indirdi, “mobil fotoğrafçılığı” bizlerle tanıştırdı. Fotoğraf makinesinin sahip olduğu birçok özelliğe ulaşan akıllı telefonlar sayesinde mobil fotoğrafçılık, birçok meslek için olmazsa olmaz duruma geldi.
Yeşil sahadan mühendisliğe
Henüz 9 yaşındayken Göztepe’de futbola başlayan, kısa sürede yeteneğini kanıtlayarak şimdiye dek 16 kez Milli Takım formasını giyen Doğu Demirkol, spordaki başarısını akademik hayata taşıdı. Sporla eğitimin birlikte yürütülebileceğini bir kez daha kanıtlayarak bu yıl İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünü kazanan Demirkol, “İki yıl önce maç sırasında ön çapraz bağlarımdan ciddi bir sakatlık yaşadım. Kariyerim tehlikeye girmesine rağmen futboldan kopamadım. Ancak futbolla birlikte eğitimime de ağırlık vermem gerektiğini çok net anladım. Babam gibi inşaat mühendisi olmayı kendime hedef koydum ve istediğim bölümü kazandım” diye konuştu.
Depremde cep telefonları hayat kurtarıyor
İzmir'i vuran 6.6'lık depremde yıkılan binaların enkazı altında kalan çok sayıda kişinin yeri, cep telefonlarından kurulan iletişim ile tespit edildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kutluhan Erol, depremde enkaz altında kalınması halinde, cep telefonlarının hayat kurtarabileceğini söyledi.
‘Modernist roman’ projesine TÜBİTAK desteği
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neslihan Kansu Yetkiner ve Dr. Öğretim Üyesi Ilgın Aktener’in, dünyaca ünlü 13 modernist romanın Türk toplumuna nasıl sunulduğuyla ilgili araştırma projesi, TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
‘Akıllı bahçe’ Türkiye ikincisi
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ile yüksek lisans öğrencisi Mert Kalaycı’nın topraksız tarımı geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği “Smart Garden” isimli proje, Türkiye İş Bankası’nın düzenlediği Tarım Girişimciliği Yarışması’nda 400 proje arasından ikinci oldu.
‘Bitcoin’ araştırmasına uluslararası ödül
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi’nden Doç. Dr. Gülin Vardar ve Doç. Dr. Berna Aydoğan, Türkiye’de ‘Bitcoin’ ile hisse senedi, tahvil, dolar ve euro arasındaki getiri farklılıklarını araştırdıkları makaleyle uluslararası ödül aldı. İngiltere’de, 1967 yılından bu yana akademik dergi ve kitapların bilimsel yayıncılığını yapan “Emerald Publishing”, dünya genelindeki binlerce makale arasında yaptığı değerlendirmede, İEÜ’lü akademisyenlerin çalışmasını 2019 yılının “En Seçkin Makale” ödülüne layık gördü.
Deprem riskine karşı ezber bozan öneriler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğretim görevlisi, 30 yıllık inşaat mühendisi Şeref Alpago, sadece İzmir değil, Türkiye’nin birçok noktasını tehdit eden deprem riskine karşı atılması gereken adımları sıraladı, ezber bozan önerilerde bulundu. Geçici müteahhitlik belgesiyle yapılan konutlara 5 yıl satış yasağı getirilebileceğini, yeni yapılacak binalar için “inşaat sigortası” ve oturma raporu olmadan yaşamın başlatılmaması uygulamasının zorunlu tutulabileceğini belirten Alpago, ev alacak kişilere de “bodrum katına” dikkat etme uyarısı yaptı. Alpago, “Ev alacağınız kişiye, ‘Binada bodrum katı var mı?’ diye sorun. Binada, sağlam zemine doğru ne kadar inerseniz, o kadar iyidir. Bodrum kat, bina için her zaman avantajdır, çelik yelektir. 2-6 kat arasında yapılacak binalara, bodrum kat şartı gelmeli ve emsale sokulmamalı” diye konuştu.
Uluslararası eğitimde eşitlik için çalışacaklar
Yükseköğretimde öğrenci değişimleriyle kalkan sınırlar, öğrencilerin gittikleri ülkelerde cinsiyet, ırk, kültürel farklılık gibi farklı alanlarda zorlanmalarına neden oluyor. Öğrencilerin yaşadığı zorluklara İzmir Ekonomili akademisyenler, aralarında Belçika, Yunanistan, İngiltere, Polonya ve Almanya’dan öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası projeyle yanıt arıyor.