TÜM HABERLER
Yaz geldi ama sosyal izolasyon ve tedbirlere devam
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Emre Dayanç, Kampüsİzmir sohbetleri kapsamında İEÜ İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen Pandemi Akademi’nin konuğu oldu. İEÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu”nun sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Dayanç’ın katıldığı program İEÜ youtube kanalından https://www.youtube.com/watch?v=rgWLj_CBG0g&t=2218s linki ile izlenebilecek.
Krediyi çektik, eve koştuk
Koronavirüs vakalarının azalmasıyla birlikte normalleşme sürecinin başlaması ve konut kredisi faizlerinin düşmesi, emlak piyasasını rekor düzeyde hareketlendirdi. Türkiye’de, 1-27 Haziran tarihleri arasında toplam 93 bin 704 kredili konut satışı gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde, kredili konut satışının 6 bin 658 olduğu Türkiye’de, artışın 14 kata ulaştığı gözlendi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, “Konut kredilerinde faizin düşmesi, piyasaya can suyu oldu. Hareketlilik, önümüzdeki aylarda da devam edecek” dedi.
Dijital mezuniyet sergi ve defilesi
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi son sınıf öğrencileri, eğitim yolculuklarını Covid-19 önlemleri nedeniyle uzaktan eğitim ile başarılı bir şekilde tamamlarken, “New – D” temasıyla hazırladıkları mezuniyet sergi ve defilesini dijital ortamda sergileyecek.
İzmirli akademisyene ‘Amerika’ bursu
Yapay zeka yardımıyla, günlük hayatımızı kolaylaştıracak akıllı robotların ya da sanal asistanların tasarlanması gibi birçok konuda çalışmalar yürüten İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Sayar, Amerika’dan araştırma bursu kazandı. Türkiye’de, bu yıl sadece 12 kişiye verilen Carnegie Mellon Üniversitesi Fulbright Araştırma Bursu’na layık görülen Dr. Sayar, şubat ayında gideceği Amerika’da 10 ay kalarak çalışmalarını tamamlayacak.
Elektrikten ‘38 milyon’ kazanacağız
Türkiye’de, toplam elektriğin yaklaşık yüzde 6’sının tüketildiği İzmir’de; enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji yatırımı için uygun zemini oluşturmak ve 5 milyon avroluk (38 milyon lira) tasarruf sağlamak amacıyla harekete geçildi. Avrupa’daki 5 ülkeden akademisyenler ile iş birliği yaparak “ENCHANT” adlı proje hazırlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Avrupa Birliği’nden (AB) destek almaya hak kazandı.
İzmir Ekonomili gençlerden ‘geri dönüşüm’ için 2 proje
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri, evsel katı atıkların ayrıştırılarak geri kazanıma yönlendirilmesi amacıyla Karşıyaka Belediyesi için iki iletişim kampanyası geliştirdi. Lise öğrencilerinde farkındalık oluşturulması için “Bil, Ayrıştır, Kazan” isimli bir turnuva önerisinde bulunan İzmir Ekonomili gençler, ilköğretim öğrencileri için hazırladıkları “Atıkları Kahramanın Yap” isimli projede ise, evsel atıklardan yapılan oyuncakların özel bir sergide İzmirlilere sunulabileceğini iletti.
Eşinizi ‘evde’ unutmayın
Koronavirüs, iş yaşamının yoğunluğu ve stresiyle başa çıkmaya çalışan kadınların evdeki yükünü de artırdı. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de kadınlar, ev işleri ve çocuk bakımında eşlerine göre 5 kat fazla sorumluluk üstlenirken, aile içi anlaşmazlıkların önüne geçmek için erkeklere, “birlikte hareket etme” ve “görev paylaşımı” tavsiyesi geldi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Uzman Klinik Psikoloğu Merve Minkari Tunçay, “Kadınlar, kendilerine ayıracakları zamandan, yaptıkları planlardan daha sık vazgeçiyor. Bu nedenle psikolojik, fiziksel ve zihinsel olarak çabuk tükenebiliyor. Özellikle erkekler, zorlu süreçte eşlerini evde yalnız bırakmamalı. Çiftler birbirini dinlemeli, iş bölümü yapmalı ve anlayışlı davranmalı” diye konuştu.
Türkiye, tedarikte dünyanın yeni gücü olacak
Koronavirüs salgınına karşı etkin mücadelesi, dünya genelindeki pazarlara yakınlığı ve birçok endüstrideki tedarik gücü, Türkiye’yi kilit ülke konumuna getirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bengü Sevil Oflaç, sadece Çin’e bağımlı olmanın büyük risk oluşturduğunu, salgın döneminde birçok ülke ve şirketin net şekilde gördüğünü belirterek, “Yeni yatırımların ve teknolojik hamlelerin yapılmasıyla Türkiye, global tedarik zincirleri yapılandırmalarında önemli bir oyuncu haline gelecek. Türkiye, kilit pazarlara yakınlığının da avantajıyla birçok endüstride, tedarik gücü ve sağladığı kalite ile Çin’e alternatif olacak” dedi.
Şirketlere 8 maddelik ‘itibar’ önerisi
Koronavirüs nedeniyle yaşanan zorlu süreci en az kayıpla atlatmanın yollarını arayan firmalara, krizi fırsata çevirecek ve itibar artıracak öneriler geldi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selin Türkel, tavsiyelerini 8 maddede sıralayarak, “Kriz döneminde, topluma yaratıcı katkılar sağlayan firmalar itibar ve güç kazanacak. Firmalar bunları yaparken fırsatçı görünmemeli, samimiyet oluşturmalı. Gerekirse, rakipleriyle iş birliği yapmaya da açık olmalı” diye konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, eğitim teknolojilerine yön verecek
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) “eğitimde mükemmellik” hedefiyle benimsediği teknoloji destekli öğretim yaklaşımını “uzaktan eğitime” uyarlaması, başarıyı beraberinde getirdi. İEÜ Öğretme ve Öğrenme Merkezi Müdürü Dr. Esin Çağlayan, Blackboard Eğitim Teknolojileri Danışma Kurulu Üyesi olarak atandı.