TÜM HABERLER
SAĞLIKLI YİYECEKLER İÇİN “İÇERİĞE” DİKKAT
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salam, sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş etlerin insanlarda bağırsak kanserine yakalanma ihtimalini arttırdığını açıkladı. Özellikle çocukların sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalara ilgi duyduğuna dikkat çeken uzmanlar, ailelere et yüzdesini bildikleri ürünleri almalarını tavsiye ediyor.
BEL FITIĞI YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Çalışma koşulları, mevsiminin getirdiği hareketsizlik, spor yapmama gibi etkenler kas ve eklem problemleri yaratarak, bel fıtığı oluşumunda etkili oluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 21-30 yaş arası sağlıklı kişilerin yüzde 33'ünde bel fıtığı sorunu oluştuğu belirlendi. Kadınlarda bel fıtığı ise, erkeklerin neredeyse 2 katı sıklığında görüldü.
İZMİR EKONOMİ’DE ULUSLARARASI EĞİTİM
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 15. yılında uluslararası öğrencileriyle dikkat çekiyor. 23’ü Avrupa Birliği ülkesinden 156 üniversiteyle anlaşması bulunan İEÜ, bu dönem 80 Erasmus öğrencisine de ev sahipliği yapıyor. İngilizce eğitimin verildiği ve akıllı sınıflarıyla eğitimde öncü olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde bu güne dek 537 yabancı öğrenci ağırlandı.
‘AVRUPA ARIYOR BİZ EZİYORUZ’
Avrupa’nın aradığı mantarlar Belgrad Ormanı’nda eziliyor. Türkiye’deki tek mikolog (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan, Türkiye’de yaklaşık 15 bin tür mantar olduğunu belirterek, 3 bin Euro’luk en değerli mantar türlerine önemsizce yaklaşıldığını söyledi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Atölye Dersi’ne katılarak geleceğin şeflerine mantarlarla ilgili önemli bilgiler veren Barutçiyan, “Eylül’de Belgrad ormanlarında yürürken insanların 25 yıldır Avrupa’da aradığı mantarlara ‘bu ne’ deyip tekme attığını gördüm” dedi.
‘TEMİZ ELLER ÖLÜM ORANINI DÜŞÜRÜYOR’
Dünyada her yıl 6.6 milyon çocuk ishal ve zatürre nedeniyle 5 yaşını göremeden ölüyor. Uzmanlar ise ölümlerin çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmasıyla azaltılabileceğini belirtiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Dilşen Oktay, elleri sık sık yıkamanın etkili ve ucuz bir uygulama olduğunu, bu sayede binlerce çocuğun hayatının kurtarılabileceğini söyledi.
MENEMEN ÇÖMLEĞİNE GELECEK TASARIMI
Menemen çömleği tasarımla dünyaya açılıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ile Varşova Güzel Sanatlar Akademisi ve Polonya Adam Mickiewicz Enstitüsü ortaklığıyla oluşturulan yeni nesil çömlek tasarımları İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu’nda beğeniye sunuldu. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Menemen çömleğine getirilen yeni tasarımların bir an önce ticarileşmesi gerektiğini belirterek, çömleklerin satışı için Kemeraltı Başdurak Camii'nin altında vakıflardan kiraladıkları dükkânlardan birini tahsis edecekleri müjdesini verdi.
İNTİHAR GRAFİĞİ YÜKSELİYOR
Türkiye'de son 50 yıldır intihar olayları artma eğilimindeyken uzmanlar, eğitim ve gelir düzeyi düşüklüğünün intihar girişimlerini arttırdığına dikkat çekiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Kahveci, "Günümüz Türkiye’sinde her yüz bin kişiden en az 4 kişi intihar ediyor. Kaba intihar hızı 2013 yılında yüz binde 4.27 iken 2014 yılında bu oran 3.97’ye düştü. Ancak bu düşme 1962 yılından bu yana yükselen intihar eğrisinin yönünü değiştirmiyor. Resmi istatistiklere göre 2014 yılında ölümle sonuçlanan toplam intihar sayısı 3 bin 65 oldu" dedi.